E enjte, 18 Korrik, 2024

NË PRILL FILLON TË PËRDORET VAKSINA E PARË KUNDËR COVID-19

Qëkur Organizata Botërore e Shëndetit deklaroi  pandemi, të gjithë sytë janë drejtuar nga perspektiva e një vaksine, sepse vetëm një vaksinë mund të parandalojë njerëzit të sëmuren, njofton The Guardian, përcjell KDP.

Rreth 35 kompani dhe institucione akademike po garojnë për të krijuar një vaksinë të tillë, të paktën katër prej të cilave tashmë e kanë testuar te kafshët. E para nga këto – e prodhuar nga firma bioteknike me bazë në Boston Moderna – do të hyjë në prova njerëzore në prill.

Kjo shpejtësi e paparë është falë përpjekjetve të hershme kineze për sekuencën e materialit gjenetik të Sars-CoV-2, virusit që shkakton Covid-19. Kina e ndau atë sekuencë në fillim të janarit, duke lejuar grupet kërkimore në të gjithë botën që të rritnin virusin e gjallë dhe të studionin se si ai pushton qelizat njerëzore dhe i bën njerëzit të sëmurë.

Por ekziston edhe një arsye tjetër. Megjithëse askush nuk mund të parashikonte që sëmundja e radhës infektive që do të kërcënonte globin do të shkaktohej nga një koronavirus – gripi përgjithësisht konsiderohet se paraqet rrezikun më të madh pandemik – vaksinologët kishin mbrojtur bastet e tyre duke punuar në patogjenë “prototip”.

“Shpejtësia me të cilën ne prodhuam këta teste të vaksinës bazohet shumë në investimin për të kuptuar se si të zhvillojmë vaksina për koronavirus të tjerë,” thotë Richard Hatchett, CEO i OJF-ve me bazë në Oslo, Koalicioni për Inovacionet e Përgatitjes Epidemike (Cepi), i cili po bën përpjekjet kryesore për të financuar dhe koordinuar zhvillimin e vaksinave Covid-19.

Koronaviruset kanë shkaktuar dy epidemi të tjera të kohëve të fundit – sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes (Sars) në Kinë në 2002-04, dhe sindromi i frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (Mers), i cili filloi në Arabinë Saudite në vitin 2012. Në të dyja rastet, filloi puna për vaksinat që ishin më vonë në rafte kur shpërthimet ishin të përfshira.

Një kompani, Novavax me bazë në Maryland, tani ka rivarrosur ato vaksina për Sars-CoV-2 dhe thotë se ka disa test-vaksina të gatshme të hyjnë në përdorim njerëzor këtë pranverë. Moderna, ndërkohë, zhvilloi test-vaksinën mbi punën e mëparshme mbi virusin Mers të kryer në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive në SHBA në Bethesda, Maryland.

Sars-CoV-2 ndan midis 80% dhe 90% të materialit të tij gjenetik me virusin që shkaktoi Sars – pra emri i tij. Të dy përbëhen nga një rrip i acidit ribonukleik (ARN) brenda një kapsule proteinike sferike që është e mbuluar me thumba. Spikes mbyllet te receptorët në sipërfaqen e qelizave që rreshtojnë mushkëritë e njeriut – i njëjti lloj receptori në të dyja rastet – duke lejuar që virusi të shpërthejë në qelizë. Pasi brenda, ajo rrëmben makineri riprodhuese të qelizës për të prodhuar më shumë kopje të vetes, përpara se të dëbojë përsëri nga qeliza dhe ta vrasë atë në proces.

Të gjitha vaksinat funksionojnë sipas të njëjtit parim bazë. Ato paraqesin një pjesë ose të gjithë patogjenin ndaj sistemit imunitar të njeriut, zakonisht në formën e një injeksioni dhe në një dozë të ulët, për të nxitur sistemin që të prodhojë antitrupa ndaj patogjenit. Antitrupat janë një lloj kujtese imune, e cila pasi është nxitur një herë, mund të mobilizohet shpejt përsëri nëse personi është i ekspozuar ndaj virusit në formën e tij natyrore.

Tradicionalisht, imunizimi është arritur duke përdorur forma të drejtpërdrejta, të dobësuara të virusit, pjesë ose tërësi e virusit pasi të jetë inaktivizuar nga nxehtësia ose kimikatet. Këto metoda kanë të meta.

Disa nga projektet e vaksinave Covid-19 janë duke përdorur këto qasje të provuara dhe të testuara, por të tjerët janë duke përdorur teknologji më të re. Një strategji më e re – ajo që Novavax po përdor, për shembull – ndërton një vaksinë “rekombinante”. Kjo përfshin nxjerrjen e kodit gjenetik për pikën e proteinave në sipërfaqen e Sars-CoV-2, e cila është pjesa e virusit që ka shumë të ngjarë të provokojë një reaksion imunitar te njerëzit, dhe ngjitjen e tij në gjenomin e një bakterie ose majeje – duke detyruar këta mikroorganizma të djegin sasi të mëdha të proteinave.

Qasje të tjera, madje edhe më të reja, anashkalojnë proteinën dhe ndërtojnë vaksina nga vetë udhëzimi gjenetik. Ky është rasti për Moderna dhe një kompani tjetër në Boston, CureVac, që të dy po ndërtojnë vaksina Covid-19.

 

Të fundit