E shtunë, 13 Korrik, 2024

IMUNIZIMI I TUFËS – A MUND TË FUNKSIONOJË STRATEGJIA E MBRETËRISË SË BASHKUAR?

Autor: The Guardian

Imuniteti i tufës është një frazë që përdoret zakonisht kur një numër i madh i fëmijëve janë vaksinuar kundër një sëmundjeje si fruthi, duke zvogëluar shanset që të tjerët ta marrin atë. Si një taktikë për të luftuar një pandemi, për të cilën nuk ka vaksinë, është e re – dhe disa thonë alarmante. Ajo mbështetet te njerëzit që marrin sëmundje – në këtë rast Covid-19 – dhe duke u bërë imun si rezultat. Në përgjithësi mendohet se ata që shërohen do të jenë imunë, të paktën tani për tani, kështu që ata nuk do ta marrin atë dy herë.

Por lejimi i popullatës të ndërtojë imunitet në këtë mënyrë – në vend se përmes testimit të gjerë, gjurmimin e kontakteve të çdo rasti dhe izolimin e tyre, siç kanë zgjedhur të bëjnë shumë vende të tjera në Azi dhe Evropë – mund të rrisë rrezikun për më të prekurit : personat e moshuar me probleme themelore shëndetësore.

Për të arritur imunitetin e tufës, rreth 60% e popullatës do të duhet të sëmuret dhe të bëhet imun, sipas Sir Patrick Vallance, këshilltari kryesor shkencor i qeverisë. Megjithëse mund të duhen më shumë se 70%. Edhe shkencëtarët që e kuptojnë strategjinë janë në ankth. “Unë shqetësohem se bërja e planeve që supozojnë një pjesë të tillë të madhe të popullatës do të infektohet (dhe shpresojmë se do të shërohet dhe do të krijojë imunitet) mund të mos jetë më e mira që mund të bëjmë”, tha Martin Hibberd, profesor i sëmundjes infektive në zhvillim në Londër Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale.

“Një strategji tjetër mund të jetë që të përpiqemi ta mbajmë atë [më] gjatë dhe mbase sa duhet për një terapi që mund të lejojë një lloj trajtimi. Kjo duket se është strategjia e vendeve si Singapori. Ndërsa kjo qasje e përmbajtjes është qartë e vështirë (dhe mund të jetë e pamundur për shumë vende), duket se është një qëllim i denjë; dhe ato vende që mund të synojnë të bëjnë. ”

“Njësia e bezdisshme” e qeverisë duket se e favorizon këtë strategji. Dr David Halpern, një psikolog që drejton Ekipin e Sjelljes së Brendshme, për BBC News thotë: “Do të jetë një pikë, duke supozuar se rrjedhjet e epidemisë rriten. Në atë moment paralelisht do të dëshironim të mbrojmë grupet e rrezikuara duke i mbrojtur që të mos kapin sëmundjen, ndërsa pjesa tjetër e popullatës të rrisë imunitetin pasi të ketë kaluar sëmundjen”.

Por Anthony Costello, një pediatër dhe ish drejtor i Organizatës Botërore të Shëndetit, tha që qeveria e Britanisë së Madhe ishte jashtë mase me vendet e tjera në kërkimin e imunitetit të tufave si përgjigje. Mund të bie ndesh me politikën e OBSH-së, tha ai në një seri postimesh në Twitter, që do të thotë të përmbajë virusin duke përcjellur dhe gjurmuar të gjitha rastet. Ai citoi Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtorin e përgjithshëm të OBSH-së, i cili tha: “Ideja që vendet duhet të kalojnë nga kontrolli në zbutje është e gabuar dhe e rrezikshme.”

Imuniteti i tufës mund të mos zgjasë, tha Costello. “A shkakton koronavirusi imunitet të fortë të tufës apo është si gripi ku shfaqen shtame të reja çdo vit që kanë nevojë për vaksina të përsëritura? Ne kemi shumë për të mësuar rreth përgjigjeve imune të Co-V”. Vaksinat, tha ai, ishin një mënyrë shumë më e sigurt për ta realizuar imunizimin.

Përktheu dhe përshtati: KDP

Të fundit