E mërkurë, 29 Nëntor, 2023

INSTITUTI I VJENËS: RUSIA ËSHTË E INTERESUAR PËR TENSIONE SHQIPTARO-MAQEDONASE NË PRAG TË INTEGRIMIT NË STRUKTURAT EUROATLANTIKE

Moska ka filluar të tregojë se nuk dëshiron që Maqedonia e Veriut dhe Ballkani Perëndimor të anëtarësohen në BE. Sipas Institutit të Sigurisë në Vjenë, edhe pse Moska zyrtare ka deklaruar vazhdimisht se nuk ka asnjë problem me zgjerimin e Bashkimit Evropian në Ballkan, për sa kohë që ky proces nuk shoqërohet me zgjerimin e NATO-s, veprimet e Kremlinit muajt e fundit kanë treguar një largim nga ai “pozicion zyrtar”, raporton REL, përcjell KDP.

Sipas Institutit të Sigurisë në Vjenë, Austri, një qendër që analizon situatën politike në Ballkan, Moska tregon se nuk dëshiron zgjerimin e BE me Ballkanin Perëndimor, ashtu si nuk dëshiron zgjerimin e NATO-s, por nuk e tregon atë drejtpërdrejt si çështja për Aleancën.

“Makina e propagandës ruse përshkruan BE-në si të dobët, joefikase dhe që nuk arrin të sigurojë prosperitet për Ballkanin Perëndimor. Kremlini nuk ka asnjë dyshim në mbështetjen e partive Eurosceptike dhe madje inkurajon me kënaqësi ndarjet e brendshme brenda BE-së ”, thuhet në raportin e fundit të Institutit të Sigurisë në Vjenë.

Këtu, thonë analistët, lind pyetja – A është thjesht një retorikë e re strategjike e Moskës apo Kremlini ka një plan të ri?

Rusia, vëren në raport, nuk ka burime dhe vendosmëri për të garuar plotësisht në Ballkanin Perëndimor dhe nuk ka asgjë për t’u ofruar vendeve të Ballkanit si një alternative të zbatueshme për t’i tërhequr ato nga BE dhe NATO në strukturat e tyre ekonomike dhe mbrojtëse. Prandaj, thonë nga Instituti i Vjenës, “Kremlini i sheh konfliktet në Ballkan si garancinë më të mirë për interesat e Rusisë në rajon”.

Moska rregullisht hedh poshtë dhe mohon këto analiza, duke pretenduar se synimet e saj drejt rajonit janë të sinqerta dhe në drejtimin e demokracisë dhe prosperitetit.

Rusia, në ndjekje të synimeve të saj politike, dëshiron një Ballkan të konfliktuar dhe të paqëndrueshëm, paralajmëroi ish-Ndihmës Sekretarin e Shtetit të SHBA për Evropën dhe Eurasinë Wes Mitchell në adresimin e Samitit të The Economist në Shkup.

“Rusia po përpiqet të vendosë kontroll dhe sundim mbi të gjithë rajonin, nuk dëshiron konsolidimin në Ballkanin Perëndimor dhe mbështet konflikte të brendshme për të parandaluar që qeveritë e vendeve të rajonit të mos afrohen me Perëndimin”, tha Mitchell dhe paralajmëroi që nëse nuk bëhen vendet e rajonit pjesë e BE-së, diçka tjetër do ta mbushë atë boshllëk, qoftë Rusia dhe Kina, qoftë përplasjet e reja etnike.

Nga ato përplasje të mundshme etnike, sipas Institutit të Sigurisë në Vjenë, një nga momentet më interesante për Moskën është tensionet e rastit midis shqiptarëve etnikë dhe maqedonasve në Maqedoninë veriore. Siç thuhet në raport, “ato tensione përshkohen me deklarata zyrtare sa herë që Maqedonia Veriore zgjedh një qeveri të re, me mendje reforme, të gatshëm për kompromis për zgjidhjen e problemeve etnike për të përshpejtuar integrimin në BE dhe NATO “.

Në mënyrë që të bëhen pjesë e BE-së, vendet e Ballkanit duhet të përshtatin politikën e tyre ndaj Rusisë. Kjo do të thotë vendosje e sanksioneve ndaj Rusisë dhe viza për shtetasit rusë. Këto masa, sipas Institutit të Sigurisë, nuk do të dëmtojnë shumë ekonominë ruse, por do të jenë një hap poshtërues që Kremlin do të dëshironte të shmangte.

Prandaj, Rusia po përpiqet të pengojë BE-në dhe NATO-n në Ballkanin Perëndimor për aq kohë sa të jetë e mundur. Prandaj, siç thotë Wes Mitchell, është e nevojshme një prani më demokratike e BE dhe SHBA në rajon.

Qëllimi ynë, thotë Mitchell, është që të kemi shtete demokratike, që respektojnë ligjin në rajon pa potencial për konflikte ndëretnike dhe të tjera, siguri politike dhe ekonomike, në krahasim me vizionin tjetër të rajonit – vizionin e regjimeve autoritare me korrupsion dhe paqëndrueshmëri.

Të fundit